Biliárd tippek

Jó játékot!!

A biliárd tippek sorozatot azért indítottuk, hogy Nektek, a biliárd iránt érdeklődőknek segíthessünk a játék jobb megismerésében és a magasabb szintre fejlődésben, és hogy kortól függetlenül mindenkit bátorítsunk ennek az élvezetes játéknak a megtanulására. Olvassátok el a hasznos tippeket, illetve akár nyomtassátok ki és vigyétek magatokkal a biliárdtermetekbe, ahol gyakorolhatjátok a sorozat részeiben található gyakorlatokat.

Jó játékot!!

1

rész: Játszd a biliárd 8-as játékot a VERSENYSZABÁLYOK szerint!

Az első részben összefoglaljuk a különbségeket a hivatalos Versenyszabályok és az elterjedt, bár nem szabályos, ún. „kocsma-biliárd” szabályai között, hogy játékpartnereitekkel előre meg tudjatok egyezni a szabályokról, egyértelműen tudjatok dönteni vitás helyzetekben, illetve azért, hogy a játékot a TV-ben is látott nemzetközi szabályok szerint játszhassátok. Ami így talán még élvezetesebb is lesz, hiszen több helyzetben a Versenyszabály EGYSZERŰBB és GYORSABB játékot biztosít, mint a nem szabályos verziók.

2

rész: A Pool biliárd játék alapelemei: Lökéstechnika és Terelés

Ismerjük meg a lökés helyes végrehajtásának 5 lépését, ez a legfontosabb „alap”, amire később minden mást építhetünk. A rész második felében megtanuljuk a fehér golyó terelésének alapjait: ha a fehéret közép alatt/felett, vagy a középponttól balra/jobbra lökjük meg, az asztal különböző pontjaira tudjuk terelni, hogy a következő golyót is könnyen be tudjuk lökni.

3

rész: Hogyan lökjük végig a 8-as játékot? – Egy kis stratégia

Ebben a részben megtervezzük egy teljes 8-as parti végiglökését. Ha a golyók „össze-vissza” belökése helyett ezekkel a „stratégiai” tervezési elvekkel választjuk ki a golyók lökési sorrendjét, sokkal több golyót tudunk belökni egymás után, és magasabb szintre fejlődve több partit tudunk teljesen végiglökni, azaz több „pucolást” tudunk véghezvinni.

4

rész: A Pontos Terelés leghasznosabb taktikái 1.

Ahhoz, hogy a 3. részben megtanult végiglökési tervet minél tökéletesebben végre tudjuk hajtani és minél több golyót le tudjunk lökni, el kell sajátítanunk azokat a taktikai trükköket, amelyekkel az egyik lökésről a másikra a legpontosabban tudunk eljutni, a fehér golyó útjának pontos irányításával. Ez a pozíciós játék köti össze a lökéstechnikát és a stratégiát. A 10 leghasznosabb alapelvből 5-öt ebben a részben ismerhetünk meg.

5

rész: A Pontos Terelés leghasznosabb taktikái 2.

A fehér golyó irányításának, a pozíciós játéknak 10 alapelvéből az első 5-öt az előző részben láthattuk, itt pedig a másik 5 kerül „terítékre”. Ahogy a lökéstechnikát és a végiglökési stratégiát, a pontos terelési elveket is rendszeresen gyakorolnunk kell, hogy fejlődni tudjunk.

6

rész: Pool biliárd 9-es játék VERSENYSZABÁLYOK

A hatodik rész bemutatja a népszerű 9-es pool biliárd játékot. Ez a 8-as játék mellett a másik legnépszerűbb játéknem, sok versenyt játszanak ebben a kategóriában is. A szabályai sokban eltérnek a 8-as játéktól, és egészen más stratégiát, taktikát is igényel. Ismerjük meg a játék hivatalos versenyszabályait!

7

rész: Kombináció, ugratás, 1-fal… – A Speciális lökések

A 7. részben ismerkedjünk meg azokkal a lökésekkel, amelyek „kihúzhatnak” minket a bajból olyan „lehetetlen” állásokban, ahol célgolyóink blokkolva vannak, tehát közvetlenül nem tudunk lyukba lökni semmit. Megismerjük a kombinációk különböző fajtáit, a kanyar-lökés és az ugratás trükkjeit, illetve hogy dákónkkal hogyan tudjuk könnyen kimérni az 1-2 falas lökéseket.

8

rész: A problémás golyók Bontása és a hatékony Kezdőlökés

Az előző részekben tanultak gyakorlásával eljuthatunk oda, hogy NYITOTT állásokban (ahol a golyók szabadon állnak) szinte mindig végig tudjuk pucolni az asztalt. Ebben a részben megnézzük, hogy ZÁRT állások esetén hogyan BONTSUK KI a „bezárt”, blokkolt golyókat. A sikeres KEZDŐLÖKÉS elsajátítása szintén növeli pucolásaink számát, mert elérhetjük, hogy a legtöbb kezdésünkből essen golyó és folytatható legyen a végiglökés.

9

rész: Ha nincs jó lökésünk – A Biztonsági lökés trükkjei

Ha eljutunk egy olyan állásba, ahol nem tudjuk kockázat nélkül lyukba lökni egyik célgolyónkat sem, akkor „Biztonsági” („Safety”) lökést kell alkalmaznunk, azaz olyan pozíciót kell hagynunk, hogy ellenfelünk ne tudja belökni célgolyóját, sőt ha lehet, ne is „lásson rá” a fehérrel. 1-2 jó Safety megmentheti akár vesztésre álló játszmáinkat is.

10

rész: Lökj minél nagyobb “break”-et! – Az izgalmas 14/1-es játék

A versenyeken a 8-as, 9-es, 10-es játéknemek mellett szintén népszerű a 14/1-es játék („végtelen játék”, straight pool). Itt a golyókat folyamatosan lökhetjük minél nagyobb sorozat, azaz „break” elérésére (a snookerhez hasonlóan). A játék a legtöbb biliárd készséget egyszerre fejleszti, ezért érdemes edzéseinken is gyakorolnunk.

Várjuk szeretettel!

GOLD BILIÁRD

Kapcsolat

Küldjön e-mailt, és mi mielőbb válaszolunk!

Nem olvasható? Szöveg módosítása captcha txt

Írd be a keresett szót, majd nyomj Entert